Open Library

Så faller jeg for fristelsen og omtaler prosjektet OLE: The Open Library Environment Project. Det er et utviklingsprosjekt ledet av Duke University (US) med penger fra The Andrew F.  Mellon Foundation, med formål å designe et nestegenerasjons biblioteksystem. Dette er ikke egentlig innenfor rammene av det vi i vårt prosjekt skal drive med, kanskje heller en sak for BIBSYS?

Det er imidlertid ett aspekt her som vi også er opptatt av innenfor UBiT 2010, nemlig åpenhet. I denne sammenhengen (dvs prosjektet OLE) står ordet «open» for minst to ting:

  • Bygging av datasystemer vha åpen kildekode. Dette betyr ikke nødvendigvis at produktet er hverken bra eller billig, men det er en anbefalelsesverdig modell som gir muligheter til å påvirke utviklingen på en bra måte.
  • Bruk av en tjenesteorientert arkitektur (også kalt SOA : Service Oriented Architecture). Dette er en egenskap som vi legger stor vekt på, og som vi mener er en forutsetning for å bygge opp fleksible bibliotekstjenester.

Disse to egenskapene karakteriserer dette OLE-prosjektet. Men det er ikke nødvendigvis noe nytt. Vi har biblioteksystemer laget vha åpen kildekode (Koha, Evergreen etc), og systemer bygd på SOA-tankegang (f.eks. Talis).

Nå synes jeg forøvrig at det passer å omtale et helt annet prosjekt med et lignende navn:  The Open Library. Her illustreres et annet åpenhetsaspekt, nemlig at dette er et dugnadsarbeide hvor alle kan bidra, og formålet er kort sagt:  One web page for every book ever published. Dette er ikke ulikt tankegangen bak LibraryThing, men her er det mindre vekt på sosiale aspekter som deling av anbefalinger etc. Det finnes mer enn 13 mill titler i denne «databasen», bl.a. 230.000 digitaliserte bøker med fri tilgang.

Det som trigget meg til dette innlegget var egentlig forkortelsen OLE. Takk til Even og Linda for tipset!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i UBIT 2010 og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.