Kuratering

Her er et nytt ord, dvs nytt for meg. Litt googling tyder på at det heller ikke brukes så mye av andre. Det står i Bokmålsordboka: Kuratere = sette sammen og organisere kunstutstilling

Hvorfor bringe dette begrepet inn her? Ja fordi Lorcan Dempsey har et innlegg i bloggen sin om dette begrepet: Curating the web … . Riktignok bruker han curate i en annen kontekst (enn kunstutstilling), nemlig det å velge ut, sette sammen og organisere informasjon på nettet. Akkurat som det arbeidet man har gjort i BIBSYS emneportal – og mange andre emneportaler. Disse legges nå ned for fote, noe som er litt av bakgrunnen for Lorcan sitt innlegg.

I gamle dager (f.eks. i 1993) var det greit å følge med på World Wide Web. Man hadde en tjeneste som het What’s New With NCSA Mosaic and the WWW og som du kan se et eksempel på fra mai 1994. Her ble nye websider annonsert, og det ble gjort manuelt. Dempsey beskriver utviklingen fra slike nyhetslister (som i starten omfattet omtrent alt som kom av nye websider) – via den populære Yahoo-katalogen (emneinndelt og manuelt utvalgte nettsider) – og til de nå utdøende emneportalene (subject based information gateways!). Bibliotekene har vært svært delaktige i disse, og har hele tida hevet høyt den fanen der det står Kvalitetskontrollert!

Kanskje betyr kuratere omtrent det samme som å kvalitetskontrollere? I alle fall er det i dag nye mekanismer som brukes som alternativer til fagekspertenes kuratering, og som vi også prøver å forholde oss til. En viktig metode er søkemaskinenes bortimot magiske evne til å rangere trefflistene sine, en annen sak er den 2.0-inspirerte tankegangen hvor vi deler det meste med hverandre, blant annet anbefalinger.

Det er nok nødvendig at bibliotekene hele tida tenker gjennom hvilken rolle de skal ha som kuratorer. Ettersom vi lever i en tid preget av disintermediation (enda et fint ord).

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i UBIT 2010 og merket med , , . Bokmerk permalenken.