Bruk av Facebook ved innføringskurs

Aktiv bruk av Facebook for å synliggjøre bibliotekets tilgjenglige informasjonsressurser. Et initiativ som kanskje kan vise seg å bli ett varig tilbud?

2008-09-25 Joost Hegle

Bakgrunn:

Det er en kjensgjerning at flere av dagens studenter sjelden eller aldri benytter seg av våre faste innfallsportaler, dvs. tilrettelagte ressurser presentert med lenker fra vår hjemmeside: http://www.ntnu.no/ub

Det store spørsmålet blir da hvordan vi på en enkel måtte kan nå fram til disse studentene uten altfor mye ressursbruk?

Norge er det landet i verden med mest Facebook brukere sett i forhold til antall innbyggere, ca.1,2 million brukere, av disse er ca.14 000 knyttet opp mot NTNU nettverket i Facebook.

Det slo meg sett på bakgrunn av dette at det kunne være en lur ide å opprette grupper på Facebook for de innføringskurs i bruken av bibliotekets ressurser som jeg holder flere av hvert semester .

I disse gruppene har jeg lenket opp de viktigste lenker som jeg har nevnt under de forskjellige innføringskursene. Dessuten har jeg åpnet opp for at de aktivt kan benytte seg av denne gruppen til å formidle problemer de har i forbindelse med det å benytte bibliotekets tjenestetilbud, det være seg søking, installasjon av VPN klient osv.

Jeg har så langt i dette semesteret opprettet 3 åpne grupper på Facebook:

  1. Bachelor Sosialantropologi-Innføring i biblioteksressurser 11.09.08
  2. Kurs for Masterstudenter i sosialantropologi høsten 2008.
  3. Library course introduction the 1th of September 2008 14.15-16.00

Invitasjon til gruppe 2 & 3 har foregått ved at jeg har fått epostlister fra faglærere og på bakgrunn av disse har jeg sendt ut invitasjon til alle studenter på disse listene.

Når det gjelder gruppe 1 så sendte jeg faglærer en direkte url til Facebookgruppen som han så la ut i It’s Learning med en oppfordring om at alle melder seg på (ble gjort 16.09.08). Etter at dette ble gjort, er det nå 7 medlemmer i gruppe 1.

Hvor mange som er interessert i ett slikt tilbud kan være ett legitimt spørsmål i en slik sammenheng. Gruppe 2 har nå 8 medlemmer som er nokså bra tatt i betraktning de få studentene som tar Master Sosialantropologi, gruppe 3 har 7 medlemmer av et totalt antall på ca. 30 studenter, men her må det tilføyes at det faktisk var få som allerede hadde en Facebook konto.

Det er nok alt for tidlig å evaluere synlige resultat av bibliotekets tilstedeværelse på Facebook men det har vært en del postive tilbakemeldinger på at biblioteket tenker i de baner at Facebook kan være en potensial arena for å komme våre ”ikke” brukere i møte på deres hjemmebane. Selve hjemmebaneeffekten skal det aldri kimses av så vi får vente å se om dette initativet har livets rett.

Tilbudet vil naturligvis være best for de som benytter seg av Facebook fra før og som aktivt benytter Facebook. Hvis en blir nødt til å opprette bruker på Facebook for ”kun” å få tilgang til innføringskurs materiale vil nok de færreste investere sin energi i å faktisk gå til det skritt å lage en personlig Facebook profil.

Har så langt hatt 1 konkret spørsmål relatert til mine innføringskurs fra en av studentene som fulgte mitt kurs den 1 september, det gikk på bruken av VPN klient og eventuelt bruk av remote desktop.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s